DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Sākusies Starptautiskā Brioloģijas vasaras skola: “No sūnu noteikšanas līdz praktiskai izmantošanai 2024”

15.08.2024
dalies:
drukā:
Vasaras skolas dalībnieki ceļā no Vjazgines ezera purva ekspedīcijas uz “Ilgām”. Foto: A. Karnilova.

Laikā no 9. līdz 18. augustam DU Studiju un pētniecības centrā “Ilgas” norisinās jau 3. Starptautiskā Brioloģijas vasaras skola: “No sūnu noteikšanas līdz praktiskai izmantošanai 2024”.


Vasaras skolas mērķis ir veicināt jauno briologu zināšanu iegūšanu un papildināšanu Starptautiskā vidē, kur pieredzējuši pasniedzēji mācīs sūnas, to ekoloģiju un praktisko izmantošanu jaunajiem un topošajiem briologiem zinātniskā, kultūras un vēsturiskā aspektā.


Vasaras skolā piedalās 10 studenti no septiņām valstīm: Francijas, ASV, Horvātijas, Somijas, Čehijas, Bulgārijas un Vācijas. Vasaras skolā studentus apmāca pieredzējuši briologi: Anna Mežaka, Stefens Kaspari (Steffen Caspari), Ligita Liepiņa, Baiba Bambe un Uvis Suško.


Pirmajās vasaras skolas dienās studentus iepazīstināja ar “Ilgu” apkārtnes mežu briofloru, Silenes un Vjazgines ezera pārejas purva, kā arī Pilskalnes Siguldiņas un Naujenes gravas retām un bieži sastopamām sūnu sugām un to ekoloģiju. Studenti iepazinās arī ar Z/S “Kurmīši” bioloģisko saimniecību un to produkciju. Studenti ievāktos sūnu paraugus mācās noteikt laboratorijā ar mikroskopu un noteicēju palīdzību pasniedzēju – pieredzējušu briologu vadībā. Katru vakaru notiek arī semināri, kur studenti prezentē savus studiju darbus.


Nākošajās vasaras skolas dienās studenti iepazīsies ar Daugavpils vēsturi un māla centru, kā arī gatavos savus vasaras skolas projektus un tos prezentēs vasaras skolas noslēgumā.

Studenti nosaka sūnas mikroskopiski DU Studiju un mācību centrā “Ilgas”. Foto: A. Mežaka.
Dr. Stefens Kaspari (Steffen Caspari) māca pārejas purva sūnas studentiem pie Vjazgines ezera. Foto: A. Karnilova.

Vasaras skolu finansiāli atbalsta Valsts izglītības un attīstības aģentūra.

Vairāk par vasaras skolu (angliski):
https://du.lv/en/events/bryology-summer-school-from-bryophyte-identification-to-practical-use-2024/
https://www.instagram.com/bryologysummerschool/

Vasaras skolas koordinatore: Dr. Anna Mežaka (epasts: anna.mezaka@du.lv)