DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

HSZI zinātnieki dalījās starptautisko projektu realizācijas pieredzē

07.06.2024
dalies:
drukā:

2024. gada 27. maijā notika DU Humanitāro un sociālo zinātņu institūta 9. zinātniskais seminārs “Latgales pagātne, tagadne, nākotne: starpdisciplinaritātes pieredze un perspektīvas”. Institūta zinātnieki prezentēja referātus par aktuāliem pētnieciskajiem projektiem un veikto pētījumu rezultātiem.

Jau tradicionāli semināra darbu atklāja HSZI direktore, profesore Anita Stašulāne, kas iepazīstināja klātesošos ar iepriekšējā gada institūta kolektīva sasniegumiem un zinātniskās darbības rezultātiem.

HSZI asociētā profesore un vadošā pētniece Alīna Romanovska savā prezentācijā apskatīja starptautiskā projekta “Apvārsnis Eiropa projekta Kultūrpratības vērtība Eiropā (CLiViE)” mērķus un izaicinājumus Latvijā. 

HSZI profesore Dzintra Iliško dalījās iekļaujošās izglītības pieredzē augstākās izglītības sfērā un ar vairāku projektu rezultātiem, kurus īstenojusi DU sadarbībā ar ārzemju augstskolām.

HSZI profesore un Mutvārdu vēstures centra vadītāja Irēna Saleniece uzstājās ar referātu “DU HSZI Mutvārdu vēstures centra potenciālais pienesums VPP projektam “Latvijas 20.–21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi”” (projekta Nr. VPP-IZM-Vēsture-2023/1-0003). I. Saleniece pastāstīja par DU partneru zinātniski pētnieciskajiem plāniem un pirmajiem projekta rezultātiem.

Docente Inese Runce iepazīstināja ar projektu, kas veltīts antisemītisma problemātikas izpētei Latvijā un pasaulē, un raksturoja konspirāciju teorijas, kuras kādreiz ietekmēja un līdz šim ietekmē antisemītisma ideju pastāvēšanu.

Semināra noslēgumā vadošā pētniece Viktorija Šipilova iepazīstināja kolēģus ar pētījumu, kas  atspoguļo iedzīvotāju skaita izmaiņu prognozes un to ietekmi uz cilvēkkapitāla pieejamību dažādos Latvijas reģionos.

Seminārs noslēdzās ar zinātnisku diskusiju par DU zinātnieku īstenotajiem nacionālā un starptautiskā mēroga projektiem un to devumu Latvijas humanitāro un sociālo zinātņu jomas attīstībai.

Papildu informācija:
PhD, HSZI pētniece Maija Grizāne
maija.grizane@du.lv