DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Latvijas Robotikas čempionāta sacensību norisē piedalās DU studenti

03.05.2023
dalies:
drukā:

2023. gada 22. aprīlī Daugavpils iespēju vidusskolā pirmo reizi Daugavpilī norisinājās Latvijas Robotikas čempionāta sacensību posms. Sacensībās piedalījās dalībnieki no Lietuvas un no visas Latvijas. Sacensības notika visdažādākās kategorijās: gan braukšana pa līniju (līnijsekotāji), gan trases ar šķēršļiem, gan Sumo cīņas. Dalībnieki, līdzjutēji un skatitāji varēja vērot, kā cīnījās kaujām pārveidotie iRobot putekļu sūcēju roboti, kas izraisīja lielu jautrību un emocijas.

Sacensību nodrošināšanā tiesnešu lomā piedalījās arī Daugavpils Universitātes “Informācijas Tehnoloģijas” studiju programmas studenti Kristīne Meirāne un Gabriela Cimmermane. Mūsu studenti vērtēja Lego Sumo robotu cīņu sacensības kategorijā līdz 12 gadiem. Pie viņu tiesātā galda notika vairāk nekā 20 cīņas, kurās piedalījās skolēnu konstruētie Lego EV3 un Lego Spike Sumo roboti.

Studentu domas par paveikto: “Robotikas sacensības  ir lieliska iespēja dažāda vecuma cilvēkiem attīstīt un izmantot savas prasmes, uzlabot savu radošumu un izprast tehnoloģiju nozīmi mūsu dzīvē. Kā tiesneses vienā no šīm sacensību kategorijām – Lego Sumo – esam vēl vairāk pārliecinājušies par to, cik daudz centības un darba tiek ieguldīts šādu robotu izveidē un sagatavošanā sacensībām.

Neraugoties uz to, robotikas sacensības ir arī izklaidējošas un aizraujošas. Cīņas laukumos tiek radītas spēcīgas emocijas, kas palīdz veidot spēcīgu un atbalstošu vidi.

Šīs sacensības ne tikai stimulē dalībniekus attīstīties tehnoloģiju jomā, bet arī veicina sadarbību, komandas darbu un emocijas, kas ir būtiskas ikvienas veiksmīgas sacensību pieredzei. Tā kā esam redzējuši šo sacensību pozitīvo ietekmi uz dalībniekiem, mēs varam tikai ieteikt tās kā lielisku iespēju iepazīties ar tehnoloģiju un izmantot savas prasmes radošā veidā.

Mēs ceram, ka šādas robotikas sacensības turpināsies un attīstīsies, lai dalībnieki varētu iegūt vēl vairāk pieredzes un sasniegumus. Tas ne tikai palīdzēs veicināt jauno talantu attīstību, bet arī veidos spēcīgu un tehnoloģiski progresīvu sabiedrību, kas var risināt un radīt risinājumus mūsu izaicinājumiem. Mūsuprāt, šāda veida sacensības ir lielisks veids, kā veicināt personīgo un profesionālo attīstību, kā arī izklaidēties un baudīt tehnoloģiju iespējas.”

Minētais pasākums nevarētu notikt arī bez atbalsta sniegšanas no dažādām institūcijām un organizācijām. Lielu paldies gribētos pateikt Latgales Reģiona Attīstības aģentūrai, Daugavpils Iespēju Vidusskolai, Daugavpils pašvaldībai, Pārrobežu sadarbības projektam “RoboNet” un visiem, kas sniedza atbalstu sacensību organizēšanā un norisē.

Rakstu sagatavoja K. Meirāne, G. Cimmermane un A. Vagalis.

Foto autors Vasilijs Šilovs