DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

G. Liberta Inovatīvās mikroskopijas centrs

Daugavpils Universitātes G. Liberta Inovatīvās mikroskopijas centrs (IMC) dibināts 2004. gadā, īstenojot Eiropas Savienības struktūrfondu projektu un apvienojot Fizikas katedras zinātniskās laboratorijas. Idejas autors un īstenotājs bija profesors Guntis Liberts, kas savu dzīvi ziedoja zinātnei. 2007. gadā centrs tika nosaukts viņa vārdā. Centrā tiek īstenoti  ES projekti un LZP granti, notiek maģistrantu un doktorantu apmācība un zinātnisko darbu izstrāde.

 G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas Centra fiziķu pēdējās publikācijas augstas kvalitātes žurnālos ir pieejamas šeit.

Svarīgākie Daugavpils Universitātes pētījumu virzieni fizikā:

  • nanomateriālu sintēze un īpašību noteikšana,
  • hologrāfija,
  • elektroķīmisko sensoru izstrāde,
  • elektronu mikroskopija,
  • robotika,
  • fotonika u.c.

Daugavpils Universitātes G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas Centra fiziķi aktīvi sadarbojas ar dažādu zinātnisko virzienu pētniekiem, iesaistoties daudznozaru pētniecības projektos, starpdisciplinārajā sadarbībā, inovācijas procesos un modernajos biznesa pakalpojumos. Daugavpils Universitāte ir aktīvs CERN Baltijas grupas partneris un veicina CERN pētniecības popularizēšanu reģionā.

Sadarbība ar citām nozarēm:

Sadarbība ar biologiem, izpētot  nanodaļiņu un vides mijiedarbību, īpaši nosakot nanodaļiņu ietekmi uz augiem makroskopiskajā un molekulārajā līmenī;

Sadarbība ar vides zinātniekiem, izstrādājot elektroķīmiskos multisensorus piesārņojumu detektēšanai;

Sadarbība ar dabas aizsardzības speciālistiem, izstrādājot feromonu slazdus aizsargājamo vaboļu sugu izpētei un videonovērošanas sistēmas kukaiņu uzvedības izpētei;

Robotika, lai atbalstītu mašīnbūves attīstību reģionā;

Laboratorija ir aprīkota ar nepieciešamām iekārtām hologrammu dizainam un to masveida ražošanas nodrošināšanai;

Laboratorija ir aprīkota ar dažāda veida mikroskopiem materiālu īpašību noteikšanai;

DU G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas Centra laboratorijas ir aprīkotas ar dažāda pielietojuma modernajām iekārtām, kas ļauj piemeklēt piemērotu aprīkojumu dažādām praktiskām vajadzībām. Labi attīstīta infrastruktūra ir neatņemama pētnieciskās vides sastāvdaļa un iekļauj ierīces, aprīkojumu, datu tīklus, datubāzes, materiālus, programmatūru un ar to saistītos pakalpojumus, kas ļauj veikt aukstas kvalitātes pētījumus, veicināt dažāda veida sadarbību, atbalstīt apmācības un pētnieku kompetenču pilnveidi, kā arī stiprināt pētniecības kapacitāti un inovatīvu atbalstu uzņēmumiem un valsts iestādēm. Laboratoriju aprīkojums ir pieejams pētniekiem, studentiem un DU darbiniekiem, kā arī daļa no infrastruktūras ir pieejama arī DU sadarbības partneriem.

Daugavpils Universitātē mēs nodrošinām augstas klases zinātniskos pakalpojumus komerciālai lietošanai, izmantojot progresīvākās tehnoloģijas un ekspertu zināšanas, lai apmierinātu jūsu vajadzības. Sazinoties ar DU G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas Centra darbiniekiem

I.Mihailova, irena.mihailova@du.lv

V.Mizers, valdis.mizers@du.lv

ir iespēja atrast risinājumu dažāda veida uzdevumiem. Šeit pieejams DU G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas Centra iekārtu saraksts.

Zemāk papildus informācija par sniegtajiem komerciālajiem pakalpojumiem.

Modernās Mikroskopijas Pakalpojumi

DU laboratorijas ir aprīkotas ar dažāda veida augstas izšķirtspējas mikroskopiem, kas iekļauj konfokālo mikroskopu, skenējošo elektronu mikroskopu (SEM) un atomspēku mikroskopu(AFM). Dotais aprīkojums ļauj sasniegt nanometru mēroga izšķirtspēju, nodrošinot precīzu paraugu analīzi. Turklāt SEM ir aprīkots ar enerģijas dispersijas spektrālo (EDS) detektoru, kas ļauj noteikt materiāla ķīmisko sastāvu un veikt parauga ķīmiskā sastāva precīzu kartēšanu.

Materiālu struktūras analīze un ķīmiskā sastāva noteikšana

Rentgenstaru difraktometrs (XRD) ir piemērots dažāda veida materiālu kristāliskās struktūras noteikšanai.

Plāno pārklājumu uzputināšana

Ar laboratorijā pieejamām magnetrona uzputināšanas iekārtām ir iespējams iegūt augstas kvalitātes plānos pārklājumus, pārklājot gan  vadošus, gan nevadošus materiālus. Mūsu iekārtas ļauj iegūt arī daudzslāņu struktūras un metālu oksīdu kārtiņas.

Dažāda veida nanostrukturētu pārklājumu sintēze

Mūsu pētniekiem ir pieredze dažādu metālu oksīdu nanostrukturētu pārklājumu sintēzē, kas piemēroti dažādām virsmām un pielietojumiem.

Atklājiet Daugavpils Universitātes zinātnisko pakalpojumu izcilību un paceliet savu pētniecību un attīstību nākamajā līmenī!