DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Diskusija “Atceres telpa Latgalē: konflikti un risinājumi”

23.02.2023
dalies:
drukā:

Daugavpils Universitātes Latgales pētniecības institūts un Mutvārdu vēstures centrs sadarbībā ar Valsts pētījumu programmas “Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai” projekta “Neatkarības arheoloģija: jaunas pieejas nacionālajai pretestības vēsturei Latvijā” (LU Filozofijas un socioloģijas institūts) un Latvijas Okupācijas muzeja projekta “Pierādījumos balstītas informācijas par Latvijas vēstures notikumiem popularizēšana” pētniekiem organizē ekspertu diskusiju “Atceres telpa Latgalē: konflikti un risinājumi”.

Atceres telpa Latvijā ir veidojusies nevienmērīgi. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tā ir pakāpeniski atbrīvojusies no padomju okupācijas laikā radītā piemiņas kultūrslāņa. Mūsdienu oficiālo piemiņas dienu kalendārā atbalsojas Latvijas vēstures galvenie pieturas punkti un sabiedrībā dominējošie priekšstati par vēsturi. Tikmēr paralēli gadu gaitā Latvijā ir izveidojies cits – neoficiāls un nereti opozicionārs – atceres kultūras segments. Īpaši uzskatāmi tas redzams Latgalē, kur lokālā vēsture veido pamatu konkurējošiem nesenās pagātnes vērtējumiem.

2023. gada 1. martā Daugavpils Vienības namā notiks ekspertu diskusija, kuras mērķis ir veicināt dialogu starp dažādām atmiņu kultūrām un sekmēt labāku izpratni par nereti jūtīgiem un pretrunīgi vērtētiem Latvijas 20. gadsimta vēstures jautājumiem.  Domu apmaiņā aicināti piedalīties humanitāro un sociālo zinātņu, nevalstisko organizāciju, masu mediju un citu sfēru pārstāvji, kas iesaistīti vēstures izpētē un komunikācijā.

Diskusijas moderators: Dr. sc. comm. Mārtiņš Kaprāns,

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks.

Diskusijas dalībnieki: vēsturnieki, izglītības darbinieki, kultūras biedrību un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Vieta: Daugavpils Vienības nama Baltā zāle. 

Laiks: 2023. gada 1. marts, plkst. 15.00-17.00.