No 2025. gada 30. jūlija līdz 1. augustam Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Ludzas novada pašvaldību organizēja starptautisku recepšu laboratoriju “The School Kitchen Lab”, kas norisinājās projekta “SchoolFood WasteSolutions” (Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programma 2021–2027) ietvaros.
Ludzā notikusī darbnīca pulcēja pilotskolu pavārus, nozares ekspertus un projekta komandas pārstāvjus no Latgales un Tartu reģiona, lai kopīgi eksperimentētu ar receptēm, kas aizgūtas no zviedru pavārgrāmatas “Nära mat till många gäster” (autori: Katarina Averås, Øyvind Lund, Tin Wigelius). Grāmata ir Karlštates skolu pavāru un Vērmlandes vietējo ražotāju kopprojekts Zviedrijā, kur pavāri, apmeklējot saimniecības un iepazīstoties ar vietējām izejvielām, radīja veselīgas un inovatīvas receptes. Jūnijā, pieredzes apmaiņas brauciena laikā uz Karlštati, katrs dalībnieks saņēma šo pavārgrāmatu dāvanā, un radās ideja veidot laboratorijas tipa darbnīcu Ludzā, pielāgojot receptes Latvijas un Igaunijas skolu ēdināšanas prasībām.
Trīs dienās tika izmēģinātas 17 receptes, kuras projekta ekspertes – pārtikas tehnoloģe un uzturzinātnes speciāliste Dzintra Kokta (Daugavpils Universitāte) un uztura speciāliste, šefpavāre un pasniedzēja Triin Muiste (Tartu reģiona pašvaldību apvienība, Igaunija) – pielāgoja, ņemot vērā partneru skolu ēdināšanas vidi un reģionālo kontekstu. Tika iekļautas arī ekspertu oriģinālreceptes. Darbnīcas dalībnieki kopīgi gatavoja ēdienus, eksperimentēja ar garšām un sniedza ieteikumus recepšu uzlabošanai, lai tās vēlāk integrētu skolu ēdnīcu ēdienkartēs. Īpaši vērtīga bija pavāru komandu no Latgales un Tartu reģiona savstarpējā iepazīšanās un pieredzes apmaiņa.
Aktivitātes laikā dalībnieki apmeklēja lekcijas par Zviedrijas skolu ēdināšanas pieredzi un biežāk pieļautajām kļūdām ēdienkaršu veidošanā, kā arī devās ekskursijā uz zemnieku saimniecību “Kotiņi” – vienu no lielākajiem un modernākajiem sēklu ražotājiem Latvijā, kas specializējas augstas kvalitātes graudaugu un pākšaugu selekcijā, audzēšanā un pārstrādē. Tas aktualizēja vietējo ražotāju un skolu sadarbības iespējas, veicinot ilgtspējīgu pieeju ēdināšanai.
“The School Kitchen Lab” darbnīca kļuva par platformu starptautiskai sadarbībai, kur dalībnieki apmainījās zināšanām, idejām un praktiskām iemaņām, lai kopīgi veicinātu veselīgāku un gardāku ēdienu ieviešanu skolās, vienlaikus samazinot pārtikas atkritumu daudzumu. Īpaši tika uzsvērta skolu pavāru komandu nozīmīgā loma bērnu ēdināšanas kvalitātes un ilgtspējīgas vides veidošanā.
Daugavpils Universitāte izsaka pateicību Ludzas pilsētas vidusskolas direktoram Gunāram Strodam un skolas pavāru komandai par viesmīlīgo uzņemšanu, kā arī visiem projekta dalībniekiem par aktīvu līdzdalību trīs dienu garumā.
Darbnīcas darba burtnīcu ar aktivitātes laikā izmantotajām receptēm, to sastāvdaļām, gatavošanas soļiem un uzturvērtības aprakstiem var lejupielādēt šeit:
Receptes latviešu valodā
Receptes angļu valodā
Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programma 2021–2027 veicina pārrobežu sadarbību, lai risinātu kopīgas problēmas un veidotu ilgtspējīgāku, inovatīvāku un iekļaujošāku Centrālās Baltijas reģionu.
Programmas mājaslapa: https://centralbaltic.eu
Eiropas Savienības oficiālā mājaslapa: www.europa.eu
Kontaktinformācija:
Rita Ivanova
Daugavpils Universitāte
Vecākais projektu vadītājs
e-pasts: rita.ivanova@du.lv
tālr. 29857838
Šis raksts sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tā saturu pilnībā atbild Daugavpils Universitāte, un tas nekādā gadījumā nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.