LV
LV
EN
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Ceļā uz ilgtspējīgu skolu ēdināšanu – Latgales un Tartu reģiona pavāri Kārlštatē gūst jaunu pieredzi

28.10.2025
dalies:
drukā:

No 20. līdz 23. oktobrim 2025. gadā projekta Risinājumi pārtikas atkritumu samazināšanai skolu ēdnīcās” (SchoolFood WasteSolutions) pārstāvji un skolu pavāri no Latgales un Tartu reģiona devās pieredzes braucienā uz Kārlštati, Zviedrijā, lai iepazītu Zviedrijas praksi ilgtspējīgā, bērniem draudzīgā un efektīvā skolu ēdināšanā.

Vizītes mērķis bija sniegt dalībniekiem praktisku ieskatu, kā tiek organizēta ēdināšanas sistēma, kā samazināt pārtikas atkritumus un uzlabot virtuves darba procesus.

Dalībnieki apmeklēja vairākas Kārlštates skolas, kur iepazinās ar bufetes tipa ēdināšanas principiem, ēdiena kvalitātes nodrošināšanu un pārtikas atkritumu uzskaites sistēmu. Pavāriem bija iespēja vērot un piedalīties skolu ikdienas ēdināšanas procesos, redzot, kā teorētiskie principi tiek īstenoti praksē.

Svarīga vizītes daļa bija praktiskās meistarklases, kur Latgales un Tartu reģiona pavāri strādāja kopā ar Zviedrijas kolēģiem skolu virtuvēs – gatavoja skolēnu maltītes, izmantoja mūsdienīgas iekārtas un dalījās pieredzē par efektīvākiem darba paņēmieniem.

Dalībnieki uzsvēra vairākas būtiskas atziņas:

  • Mūsdienīgas virtuves tehnoloģijas palīdz uzlabot efektivitāti un samazināt pārtikas atkritumus;
  • Pārdomāta pusdienu plūsma padara ēdināšanas procesu ērtāku bērniem un raitāku virtuvei;
  • Zviedrijas pieeja ēdināšanai – veselīgs, daudzveidīgs un bērniem pievilcīgs bufetes tipa modelis;
  • Inovāciju nozīme – zviedru kolēģu atvērtība un vēlme pilnveidoties iedvesmo meklēt jaunus risinājumus arī mūsu skolās;
  • Starptautiskā sadarbība – kopīga mācīšanās un pieredzes apmaiņa stiprina pārliecību, ka ilgtspējīga ēdināšana ir iespējama jebkur.

Pieredzes brauciens sniedza dalībniekiem jaunas idejas un praktiskas iemaņas, ko viņi varēs izmantot, lai attīstītu veselīgāku, efektīvāku un ilgtspējīgāku skolu ēdināšanas sistēmu Latvijā un Igaunijā.

Projekts “SchoolFood WasteSolutions” turpina veicināt starptautisku sadarbību un inovāciju ieviešanu, lai skolēniem tiktu nodrošināta kvalitatīva, sabalansēta un videi draudzīga ēdināšana, vienlaikus samazinot pārtikas atkritumus.


Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programma 2021.–2027. gadam ir vērsta uz pārrobežu sadarbības veicināšanu, lai risinātu kopīgas problēmas un veidotu ilgtspējīgāku, inovatīvāku un iekļaujošāku Centrālās Baltijas reģionu.
Programmas mājas lapa: https://centralbaltic.eu/
Oficiālā ES mājas lapa: www.europa.eu

Kontaktinformācija:
Rita Ivanova
Daugavpils Universitāte
Vecākā projektu vadītāja
E-pasts: rita.ivanova@du.lv
Tālrunis: 29857838

Šis raksts sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par tā saturu pilnībā atbild Daugavpils Universitāte, un tas nekādā gadījumā nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.