DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Molekulārās bioloģijas laboratorijas zinātnieki piedalījās 8. Baltijas Ģenētikas Kongresā

20.04.2023
dalies:
drukā:

Molekulārās bioloģijas laboratorijas zinātnieki (prof. Nataļja Škute, Dr.biol. Jeļena Oreha, doktora grāda pretendenti Aleksandra Morozova un Aija Brakovska) piedalījās 8.Baltijas Ģenētikas Kongresā , Lietuvā.

Baltijas Ģenētikas Kongresi tiek rīkoti regulāri vienā no Baltijas Valstīm no 1992 gada.

8. Baltijas Ģenētikas Kongress bija organizēts Vitautas Magnus Universitātē, Kauņā ar mērķi konsolidēt Baltijas valstu zinātniekus dažādās ģenētikas pētniecības jomās.

Kongresu atklāja prof. Aļgimanta Palauska  un prof. Nataļjas Škutes kopīgā plenārā lekcija  par populāciju ģenētiskiem pētījumiem Baltijā. Nākošā dienā Kongresā bija izcilas plenārās lekcijas: Insight into Latvian human genome initiatives: from the population diversity to disease-specific polygenic risks (BMC  prof. Jānis Kloviņš, Latvija) un Gene editing in plants (prof. Ljudmila Timofejeva, Igaunija) un daudz citas.

Dr.biol. Jeļena Oreha un Aleksandra Morozova prezentēja mūsu  pētījumus  par zušu filoģenētiku (European eel (Anguilla anguilla) mitochondrial DNA diversity in a part of the Baltic lakeland). Zutis (Anguilla anguilla) ir unikāla katadroma zivju suga Latvijas faunā. Zuši apdzīvo saldūdens, iesāļu un piekrastes saldūdeņus un nārsto Sargasu jūrā. Pēdējo desmitgažu laikā to skaits ir samazinājies ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Šobrīd tā pozīcija ir atzīta par kritisku un tās atjaunošanai pieņemta virkne normatīvo aktu. Baltijas ezeru apgabalā ir dabiski jauni un introducēti zuši.

Doktora grāda pretendente Aija Brakovska prezentēja pētījumu par Dafnijas ģenētisko daudzveidību (Genetic structure of Daphnia cucullata Sars, 1862 native population in eastern Latvia lakes). Daphnia cucullata kā paraugorganisms pirmo reizi tika izmantots pētījumos četros dziļākajos Latvijas ezeros no boreālā bioģeogrāfiskā reģiona, lai noskaidrotu Daphnia cucullata populācijas ģenētisko daudzveidību, lai turpmāk novērtēt izmaiņas kas notika ar ezeru ekoloģiju.

Prof. Nataļja Škute kopā ar prof. Olafu Rosefu (Norway) vadīja plenārsēdi un Zinātniskas komitejas sastāvā novērtēja prezentācijas un posterus apbalvošanai.

Kongresa ietvaros bija ekskursijas uz  slaveno Thermo Fisher Scientific Baltics uzņēmumu, kurš ražo daudzus molekulārā bioloģijā un ģenētikā pazīstamus preparātus un aprīkojumu, ka arī uz Trakai pili.