DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti
A+
DUISStudentiemDarbiniekiemProjektiKontakti

Daugavpils Universitāte rosina veidot nacionālo institūciju un sabiedrisku organizāciju konsorciju ar mērķi panākt pilnvērtīgu Latvijas dalību starptautiskajās organizācijās DiSSCO  un GBIF

27.02.2023
dalies:
drukā:

Šī gada. 21. februārī Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Latvijas Nacionālo dabas muzeju rīkoja semināru “DiSSCo and GBIF: benefits of national membership”, kura ietvaros tika sniegta informācija par Latvijas partnerības iespējām starptautiskajās organizācijās DiSSCO (Distributed System of Scientific Collections) un GBIF (Global Biodiversity Information Facility), kas ir pasaules līmeņa biodaudzveidības datu uzturēšanas un apstrādes organizācijas.

Seminārā piedalījās pārstāvji no valsts pārvaldes un zinātniskajām institūcijām, pašvaldību uzņēmumiem un sabiedriskajām organizācijām, tajā skaitā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas,  Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts augu aizsardzības dienesta, Daugavpils Universitātes, Latvijas Universitātes, Dārzkopības institūta, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava”, Latvijas Nacionālā dabas muzeja, Latgales zoodārza, Rīgas nacionālā zooloģiskā dārza, Nacionālā botāniskā dārza.

Ziņojumus seminārā nolasīja DiSSCO un GBIF sekretariātu pārstāvji Eva Alonso Vizcaino un Dmitry Schigel. Ar savu pozitīvu pieredzi dalījās Tartu Universitātes dabas muzeja un botāniskā dārza direktors Urmas Kõljalg un Varšavas Universitātes bioloģijas fakultātes pārstāvis Piotr Tykarski. Semināra ietvaros tika uzsvērta kolekciju infrastruktūras attīstīšana un visu Eiropas kolekciju digitālā apvienošana, pieejamības uzlabošana kolekciju fondiem kā viena no Eiropas Savienības prioritātēm. Savukārt datu koplietošana, pieejamības uzlabošana un brīvās piekļuves nodrošināšana dabas vēstures kolekciju objektu datiem, kas ir visas sabiedrības un pasaules zinātnieku kopienas interesēs.

Daugavpils Universitātē plāno turpināt darbu pie nacionālo institūciju un sabiedrisku organizāciju konsorcija veidošanas ar mērķi panākt pilnvērtīgu Latvijas dalību DiSSCo un GBIF, tuvākajā laikā.

Pateicamies visiem ziņotājiem un semināra apmeklētajiem ka arī Latvijas Nacionālajam dabas muzejam par sadarbību un telpu nodrošināšanu semināra rīkošanai!